Choď na obsah Choď na menu
 


Oáza sibírskeho tigra

18. 11. 2013

www.tigre.sk/

 

V OÁZE SIBÍRSKEHO TIGRA sa nachádza 29 tigrov a tri levy. Najnovšími prírastkami sú Bajkal, Bublinka, Hanny, Mendy a Tajga, narodené v máji a júne 2011. Malé chlpaté guľôčky, ktoré potrebujú ochranu, ak za nich prevezme človek zodpovednosť. Pravidelné jedlo a čerstvú vodu, pelech ako útočisko pred neznámym svetom plným nástrah. Jednou a azda aj najnebezpečnejšou z nich je človek. Lovec a zabijak, obchodník s mláďatami vzácnych žiadaných druhov, dodávateľ kožušín, parožia, klov. Ľudská náruč však poskytuje aj stratenú materinskú opateru a záchranu mnohým ohrozeným druhom zvierat pred úplným vymretím. Tiger sibírsky - ussurijský je žiaľ na prvom mieste a vo voľnej prírode sa nachádza už len pár kusov.

Celá stavba tigrieho tela, mohutnosť, ale aj pružnosť a obratnosť prezrádzajú veľmi schopného lovca. Všetky šelmy ako aj tiger lovia predovšetkým slabé a choré zvieratá, ktoré sú pochopiteľne ľahkou korisťou.

V Mandžusku v severovýchodnej Číne bol pozorovaný tiger, ktorý v zime v čase núdze napadol ťažného koňa a už zabitého si ho odtiahol do hustých kríkov vzdialených 150 metrov. Tiger sa živí hlavne svalovinou väčších zvierat. Indický tiger je schopný uloviť aj slona. Denne zožerie 10-15 kg surového mäsa. Pochutná si aj na vtákoch, žabách alebo čerstvých rybách. Pri behu tiger skáče niekoľkometrové skoky, v prípade potreby dokáže jedným skokom prekonať vzdialenosť 7-10 m. Miluje vodu. Pravidelne a rád sa kúpe. Je výborným plavcom.